Coś na ząb

Pojemniki obiadowe, czyli jak wydawać obiady na wynos?

Dostarczanie posiłków zamówionych przez Internet lub przez telefon wymaga zastosowania odpowiednich zabezpieczeń. Pojemniki obiadowe powinny zachowywać ciepło, oddzielać od siebie poszczególne dania i chronić posiłek przed zgnieceniem, które może skutkować nieapetycznym wyglądem jedzenia. Restauracje często stosują jednorazowe pojemniki, które są niedrogie i świetnie izolują żywność.

Obiady na wynos i katering pudełkowy

Pojemnik obiadowy jest elementem niezbędnym w każdym punkcie gastronomicznym, który planuje wydawanie posiłków na wynos lub z dostawą do klienta. Niedrogie pudełko nie tylko utrzymuje dłużej ciepło, ale też zabezpiecza posiłek przed zabrudzeniem lub uszkodzeniem w czasie podróży. Z tego względu każdy z pojemników obiadowych wyposażony jest w zamykane wieko. W lokalach gastronomicznych stosuje się również urządzenia pakujące, które umożliwiają hermetyczne zamknięcie pudełka z posiłkiem. W tym przypadku stosuje się wytrzymałą folię do zabezpieczania żywności. Dodatkowo restauracja może dodawać do posiłku jednorazowe sztućce oraz serwetki. Dzięki temu posiłek można zjeść w pracy, w szkole, a nawet w parku.

Pojemniki obiadowe dla restauracji

Najważniejszym zadaniem naczynia obiadowego stosowanego w dostawach jedzenia, jest ochrona przed utratą ciepła. Warto zaznaczyć, że materiał, z którego wykonuje się pojemniki obiadowe, musi być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jednym z bezpiecznych materiałów jest spieniony polipropylen, który skutecznie wyparł polistyren.

Polipropylen oznaczany jako XPP, świetnie izoluje gorący posiłek, dodatkowo struktura materiału sprawia, że przewożone jedzenie jest odporne na wstrząsy. Danie w pojemniku obiadowym trafia do klienta gorące oraz nieuszkodzone. Zaletą materiału stosowanego do przechowywania żywności jest to, że jest on całkowicie biodegradowalny. To ekologiczne podejście do biznesu, co z pewnością zostanie docenione przez klientów.

Pojemniki obiadowe do hermetycznego pakowania żywności

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest sprzedaż żywności pakowanej hermetycznie. W tym celu doskonale sprawdzają się trójdzielne pojemniki wykonane z polipropylenu. Jednorazowe opakowanie znakomicie izoluje posiłek, a klient ma pewność, że danie jest świeże i nikt, poza kucharzem, z nim nie miał kontaktu. Materiał można bezpiecznie podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych lub stosować do mrożenia produktów. Wielodzielne pojemniki pozwolą na estetyczne podanie dania. Tego rodzaju pojemniki obiadowe znalazły zastosowanie w kateringu dietetycznym i pudełkowym.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button