Uroda

Kwas salicylowy – właściwości i zastosowanie w kosmetologii

Kwas salicylowy to popularny składnik wykorzystywany w składach wielu kosmetyków. Swoją rolę odgrywa szczególnie w przypadku cery trądzikowej i problematycznej. Czym dokładnie jest kwas salicylowy? Komu zaleca się stosowanie preparatów, które zawierają ten składnik? W jakich kosmetykach najczęściej występuje? Przed jego zastosowaniem warto opowiedzieć na powyższe pytania.

Czym jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy zalicza się do grupy kwasów hydroksylowych. Występuje on naturalnie w przyrodzie i zawarty jest w wielu roślinach np. w topoli, w korze brzozy, w liściach malin i w kwiatach rumianku. W roślinach odgrywa rolę regulatora wzrostu. Kwas salicylowy odseparowywany po odseparowaniu od roślin ma postać małych kryształków lub proszku.

Kwas salicylowy wykorzystywany jest w farmakologii np. do produkcji aspiryny, ale również w kosmetologii, gdzie najczęściej wchodzi w skład kosmetyków stosowanych podczas leczenia skóry trądzikowej. Jeśli w preparatach jest wysokie stężenie kwasu, wynoszące około 15% to produkt zaczyna wykazywać działanie keratolityczne. Takie substancje wykorzystuje się do profesjonalnych peelingów w gabinetach kosmetycznych.

Właściwości kwasu salicylowego — jakich efektów można się spodziewać?

Kwas salicylowy daje szeroki wachlarz właściwości, które odnajdują zastosowanie w pielęgnacji. Najczęściej preparaty na bazie kwasu salicylowego wykorzystuje się przy cerze trądzikowej, jednak nie tylko. Jakich efektów można się spodziewać po zabiegach z takimi produktami? Oto kilka przykładów:

  • wyrównanie kolorytu skóry — kwas salicylowy redukuje przebarwienia. Polecany jest szczególnie kobietom, które chcą wyrównać koloryt skóry po ciąży. Rozjaśnia przebarwienia powstałe na skutek działania promieni słonecznych.
  • redukuje blizny — kwas salicylowy jest produktem wykorzystywanym w celu wygładzenia blizn potrądzikowych. Dodatkowo spełnia się, w celu wygładzenia blizn przerostowych i wspomaga regenerację skóry.
  • działa przeciwzapalnie — działanie przeciwzapalne kwasu salicylowego wykorzystywane jest podczas leczenia trądziku różowatego oraz wielu innych ognisk zapalnych. Działanie antybakteryjne sprawia, że skóra jest dokładnie oczyszczona. Dodatkowo polecany jest przy objawach zapalenia mieszków włosowych, ponieważ skutecznie łagodzi ogniska zapalne.

Preparaty kosmetyczne z kwasem salicylowym

Kwas salicylowy w kosmetykach występuje w różnym stężeniu. Preparaty o stężeniu około 10-20% nie nadają się do samodzielnego wykorzystywania w domu, ponieważ przy niewłaściwym stosowaniu mogą zagrażać zdrowiu. Kosmetyki z kwasem salicylowym do kupienia w drogeriach zazwyczaj mają stężenie około 1-2%. W jakich kosmetykach najczęściej możemy go spotkać? Są to m.in.:

  • żele i mydła
  • kremy
  • produkty do oczyszczania twarzy, np. toniki
  • kremy do stóp
  • szampony przeciwłupieżowe

Chociaż kwas salicylowy ma niekiedy działanie złuszczające, to stosowanie produktów o niskim stężeniu składnika nie powinno być groźne. To substancja delikatna dla skóry, bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne, a najczęściej pozostawia skórę gładką i ujędrnioną. Należy jednak uważać i nie stosować kwasu salicylowego w ciąży i podczas karmienia piersią.

Powiązane artykuły

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button