Dostarczanie posiłków zamówionych przez Internet lub przez telefon wymaga zastosowania odpowiednich zabezpieczeń. Pojemniki obiadowe powinny zachowywać ciepło, oddzielać od siebie poszczególne dania i chronić posiłek przed zgnieceniem, które może skutkować nieapetycznym wyglądem jedzenia. Restauracje często stosują jednorazowe pojemniki, które są niedrogie i świetnie izolują żywność.
Obiady na wynos i katering pudełkowy
Pojemnik obiadowy jest elementem niezbędnym w każdym punkcie gastronomicznym, który planuje wydawanie posiłków na wynos lub z dostawą do klienta. Niedrogie pudełko nie tylko utrzymuje dłużej ciepło, ale też zabezpiecza posiłek przed zabrudzeniem lub uszkodzeniem w czasie podróży. Z tego względu każdy z pojemników obiadowych wyposażony jest w zamykane wieko. W lokalach gastronomicznych stosuje się również urządzenia pakujące, które umożliwiają hermetyczne zamknięcie pudełka z posiłkiem. W tym przypadku stosuje się wytrzymałą folię do zabezpieczania żywności. Dodatkowo restauracja może dodawać do posiłku jednorazowe sztućce oraz serwetki. Dzięki temu posiłek można zjeść w pracy, w szkole, a nawet w parku.
Pojemniki obiadowe dla restauracji
Najważniejszym zadaniem naczynia obiadowego stosowanego w dostawach jedzenia, jest ochrona przed utratą ciepła. Warto zaznaczyć, że materiał, z którego wykonuje się pojemniki obiadowe, musi być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jednym z bezpiecznych materiałów jest spieniony polipropylen, który skutecznie wyparł polistyren.
Polipropylen oznaczany jako XPP, świetnie izoluje gorący posiłek, dodatkowo struktura materiału sprawia, że przewożone jedzenie jest odporne na wstrząsy. Danie w pojemniku obiadowym trafia do klienta gorące oraz nieuszkodzone. Zaletą materiału stosowanego do przechowywania żywności jest to, że jest on całkowicie biodegradowalny. To ekologiczne podejście do biznesu, co z pewnością zostanie docenione przez klientów.
Pojemniki obiadowe do hermetycznego pakowania żywności
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest sprzedaż żywności pakowanej hermetycznie. W tym celu doskonale sprawdzają się trójdzielne pojemniki wykonane z polipropylenu. Jednorazowe opakowanie znakomicie izoluje posiłek, a klient ma pewność, że danie jest świeże i nikt, poza kucharzem, z nim nie miał kontaktu. Materiał można bezpiecznie podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych lub stosować do mrożenia produktów. Wielodzielne pojemniki pozwolą na estetyczne podanie dania. Tego rodzaju pojemniki obiadowe znalazły zastosowanie w kateringu dietetycznym i pudełkowym.