Kubki smakowe są wrażliwe na sól. Trudno się od niej odzwyczaić, ale nie jest to niemożliwe. Powstrzymywanie się od używania białego proszku jest wskazane i coraz częściej zalecane przez lekarzy, ponieważ statystyczny Polak zjada za dużo chlorku sody, działając niekorzystnie na swój organizm. Odstaw sól, a poznasz naturalnie doprawiony smak potraw. Jak to zrobić?
Na początek wystarczy zmniejszyć dozowanie tradycyjnej soli kuchennej. Potem zamień ją na zdrowszą wersję – himalajską. Jeżeli zupełnie chcesz się pozbyć jej z kuchni, ratunkiem może okazać się gotowa przyprawa bez soli. Szukaj naturalnych mieszanek, w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością i takich, które specjalizują się w dystrybucji ekologicznych przypraw. Oto inne sposoby na wyeliminowanie soli.
1. Zioła
Mają nie tylko intensywny aromat, który nadaje smakowy ton potrawie, ale są także lekko słone. Jako alternatywę klasycznej soli możesz wykorzystywać lubczyk, kminek, estragon, tymianek czy majeranek. Stosowane pojedynczo lub jako mieszanka posłużą do nacierania mięsa, jeśli wymieszasz je z oliwą. Do zup dodawaj zieloną pietruszkę, kolendrę, koperek i trawę cytrynową. Możesz pozwolić sobie na więcej pieprzu i ostrej, czerwonej papryki. Wyostrzą smak dania, skrzętnie tuszując brak soli. Zioła wspomogą pracę układu pokarmowego i ułatwią Ci strawienie posiłku.
2. Skórki owoców
Nie musisz do potraw dodawać soli, jeśli wykorzystasz w ich przyprawianiu skórki z owoców. Idealne do tego będą cytrusy i jabłka. Wyszoruj cytrynę i limonkę, namocz w roztworze octu, wody i soku cytrynowego, a potem wysusz. Takim dodatkiem możesz aromatyzować grzane wino w jesienne wieczory. Skórka z pomarańczy podkręci smak sałatek. Zmiksuj wysuszone skórki, a gotowy proszek nada smak potrawom, świetnie zastępując sól w sosach, zupach i twarożkach. Wspaniale będą się łączyć z chińszczyzną i daniami kuchni orientalnej.
3. Warzywa
Do sałatek i zapiekanek stosuj oliwki – te w zalewie są naprawdę słone. Możesz posiłkować się także kiszonymi ogórkami, dodając je do sałatek i zup. Kapary podkręcą smak makaronów i są niezastąpione jako składnik farszów. Daniom nadasz też wyrazistości, używając czosnek, cebulę i por. Można je stosować jako świeże warzywa do sałatek lub gotować i dusić. Chrzan czy imbir są niezastąpione w marynowaniu mięs oraz wzbogacają o słony posmak sosy, zupy i sałatki.
4. Octy, oliwy i pasty
Są obowiązkowe w kuchni bez soli. Ocet balsamiczny posłuży Ci do produkcji domowych sosów, którymi wzmocnisz smak sałatek. Oliwa wymieszana z odpowiednią mieszanką ziół bezsolnych będzie idealna do marynowania mięs i zup. Świetnie sprawdzi się musztarda, którą możesz wykorzystać również do nacierania mięs, jak i zapiekanek lub pasztetów. W przyrządzaniu zup i sosów stosuj roślinne napoje połączone ze zmielonym kminem rzymskim lub imbirem. Smaku Twoim potrawom nadadzą również pasty curry, pesto i hummus.
5. Sery
W procesie wytwarzania niektórych serów używa się solanek, które nadają wyrobom słonego smaku. Sięgaj po twarde sery, które możesz pokruszyć do sałatek lub zapiekanek. Odmiany pleśniowe czy parmezan dobrze łączą się z daniami makaronowymi, a sałatce nadasz wyrazistości, jeśli wkroisz do niej słoną fetę.
Odkrywaj nowe smaki bez soli. Już po tygodniu niestosowania tego dodatku zobaczysz różnicę w smaku. Przyprawiaj swoje dania orzechami i pestkami, stosuj ostre przyprawy i zioła z charakterem. Odrobina czosnku, masła i parę kropel soku z cytryny to dodatki, które wspaniale zastąpią niezdrową sól, a przy okazji zachwycą smakiem.