Dieta Dąbrowskiej to jeden ze sposobów żywienia oferowany w formie cateringu pudełkowego. Ma on za zadanie odtrucie naszego organizmu i oczyszczenie go z toksyn spożywanych wraz z wysokoprzetworzonym jedzeniem. Zdaniem Dr Dąbrowskiej jego nadmiar przyczynia się do niewłaściwej pracy ludzkiego systemu immunologicznego, który zmylony wysokim poziomem trucizn przestaje w prawidłowy sposób reagować na zagrażające nam niebezpieczne choroby, przyczyniając się tym samym do pogorszenia stanu naszego zdrowia. Stosując dietę Dąbrowskiej, umożliwiamy oczyszczenie naszego organizmu z toksyn, a tym samym przywrócenie prawidłowej pracy układu odpornościowego.
Jak działa na nasz organizm dieta Dąbrowskiej?
Jak wobec tego działa dieta Dąbrowskiej? Otóż bazuje ona na zjawisku zwanym autofagią. Jest to przyspieszone spalanie chorych i uszkodzonych tkanek wobec drastycznego spadku dostarczanej glukozy. Okazuje się bowiem, iż gdy nasz organizm odczuwa silny brak cukru, rozpoczyna proces spalania chorych komórek, doprowadzając w ten sposób do oczyszczania się organizmu, a jednocześnie utraty wagi i pozbywania się chorób.
Aby doprowadzić do tego korzystnego procesu, trzeba więc odciąć nasz organizm od codziennej dawki glukozy poprzez wprowadzenie dość rygorystycznego postu polegającego na spożywaniu jedynie pewnego rodzaju owoców oraz niskoskrobiowych warzyw.
Przeciwwskazania do diety Dąbrowskiej
Dieta Dąbrowskiej jest postem, który właściwie zastosowany doprowadza do oczyszczenia naszego organizmu z toksyn a tym samym pozbyciu się wielu dolegliwości oraz niepotrzebnych kilogramów. Nie jest on jednak wskazany przy schorzeniach takich jak: depresja, choroby nowotworowe, porfiria, gruźlica czy niewydolność narządowa.
Jak właściwie przeprowadzić dietę Dąbrowskiej?
Dieta Dąbrowskiej rozpoczyna się pierwszą bardzo rygorystyczną 6 tygodniową fazą warzywno-owocowego postu. Dopuszcza on jedynie warzywa i owoce spożywane w postaci surowej duszonej, pieczonej lub gotowanej, lub jako zupy albo kremy. Do owoców, na które pozwala dieta Dąbrowskiej, należą tylko jabłka, grejpfruty, cytryny i jagody z niewielką ilością kiwi, malin, truskawek i porzeczek a do warzyw korzeniowe (marchew czy buraki), cebulowe (cebula lub por), liściaste (sałaty, rukola, jarmuż), dyniowate (ogórki, cukinia) i kapustne (kapusta, cukinia i bakłażan). Dieta Dąbrowskiej w pierwszej fazie nie pozwala na jedzenie ziemniaków. Wszystkie te produkty spożywane powinny być jako 3 główne posiłki i 2 przekąski i łącznie nie przekraczać dziennie 600 kalorii. Popijać można zakwasy, wywary warzywne, herbaty ziołowe i wodę.
Podczas II fazy diety Dąbrowskiej utrzymuje się w naszym organizmie stan ketozy, tzn. czerpie on energię z tkanki tłuszczowej zmagazynowanej w naszym ciele. Należy w niej stopniowo wprowadzać do diety inne produkty, spożywając ok. 2000 kcal na dobę i rezygnując z białej mąki, ryżu, cukru, tłustych produktów mlecznych i mięsa.