Wystrój restauracji ma ogromne znaczenie dla gości i powinien współgrać z typem serwowanych dań. Modne dekoracje do restauracji doskonale podkreślą unikalny charakter danego miejsca i pozwolą stworzyć przyjemny nastrój. Poza tym to ważne, by systematycznie wymieniać ozdoby na nowe, które będą pasowały do aktualnej pory roku i okoliczności. A jak udekorować stół, by zachwycić gości?
Eleganckie świeczniki
Restauratorzy bardzo często ozdabiają stoły świecznikami. Jest to prosty sposób na zaaranżowanie uroczystego obiadu, randki lub spotkania z przyjaciółmi. Takie dekoracje do restauracji powinny być wykonane z dobrej jakości szkła i mogą się między sobą różnić kształtem, wysokością oraz pojemnością. Wysokie świeczniki doskonale się sprawdzą podczas imprez rodzinnych, a niższe można postawić na dwu lub czteroosobowym stoliku. Do świecznika warto włożyć nie tylko świeczkę, ale także drobne kamyki dekoracyjne, muszle lub stylowe świece wodne.
Dekoracyjne podtalerze
Kolorowe podtalerze to idealna dekoracja do restauracji. Takie naczynie trzeba położyć pod właściwy talerz i należy dobrać do niego sztućce i serwetki w odpowiednim kolorze. Obecnie bardzo modne są złote i srebrne podtalerze lub modele z ozdobnymi złotymi kulkami. Wspomniane akcesoria są wykonane z plastiku i warto je zamówić w większej ilości oraz w kilku ciekawych wersjach kolorystycznych. Designerskie podtalerze powinny być dobrze dopasowane do pozostałych dekoracji znajdujących się w restauracji.
Bieżniki i serwetki flizelinowe
Wystrój stołu nie musi być banalny i oczywisty. Zamiast tradycyjnego obrusa można się zdecydować na stylowy bieżnik, który dobrze podkreśli wyjątkowy charakter danego lokalu. Dekoracje do restauracji muszą być też odporne na powstawanie plam i zabrudzeń oraz łatwe w czyszczeniu. Dlatego warto wybierać akcesoria zrobione z flizeliny. Serwetki flizelinowe w kolorze czarnym sprawdzą się we wnętrzach urządzonych w stylu glamour, a modele z delikatnym kwiecistym nadrukiem można wykorzystać podczas komunii, wesela lub innej ważnej uroczystości.
Nowoczesne dekoracje do restauracji powinny zostać starannie wykonane i muszą przykuwać wzrok. Na stołach wspaniale będą się prezentowały także kwiaty w prostym szklanym wazonie oraz duże świece dekoracyjne na niewielkiej podstawce. Ozdób nie może być za dużo, ale powinny mieć ciekawe kształty i kolory, dzięki czemu stół będzie zawsze pięknie wyglądał. Dobrze dobrane dekoracje sprawią, że goście będą często odwiedzali restaurację i chętnie polecą ją swoim znajomym.