LifestyleCoś na ząb

Co zrobić z pieczarek? 3 przepisy na pyszne, łatwe potrawy

Pieczarki ciągle kojarzą się nam raczej z zapiekankami, czy pizzą. Tymczasem okazuje się, że to cenne źródło witamin, ma dużo większy potencjał niż dania typu fast food. Co zrobić z pieczarek, aby zaskoczyć nie tylko współtowarzyszy przy stole, ale również siebie? Jak jedzenie pieczarek wpływa na nasze zdrowie?

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarka jest chyba najpopularniejszym grzybem na świecie. Do znanych i najczęściej wybieranych odmian należą pieczarka biała oraz brązowa. Chociaż jeszcze do niedawna krążył mit jakoby pieczarka oraz inne grzyby były niezdrowe i ciężkostrawne.

Dziś jednak wiemy, że to nieprawda, a pieczarka bogata jest w cenne wartości odżywcze. Pieczarki właściwości swoje zawdzięczają obecności białka, ale również mogą obniżać zły cholesterol. Ponadto zawierają szereg witamin takich jak: witaminy z grupy B w tym kwas foliowy, witamina C, czy D. Zawierają również lektyny, które działają przeciwnowotworowo.

Co zrobić z pieczarek, ciekawe przepisy na smaczny obiad i nie tylko

Pieczarki to nie tylko farsz, czy dodatek do zapiekanki, to również świetna podstawa obiady czy smacznej przystawki. Co zrobić z pieczarek, aby nie było tylko banalną zapiekanką?

Pieczarki przepisy:
Kotlety z selera i pieczarek
pieczarki 20 dag
seler 70 dag
2 jajka
10 dag ryżu
3 łyżki posiekanej natki selera
bułka tarta
olej rzepakowy.

Gotujemy ryż na sypko, natomiast w oddzielnie garnku seler i pieczarki na miękko. Następnie seler z pieczarkami ostudzić i zmielić. Masę połączyć z ryżem oraz jajkami. Uformować kuleczki a te obtoczyć w bułce tartej. Smażyć podobnie jak mielone na tłuszczu.

Grillowane pieczarki

8 dużych brązowych pieczarek
20 dag sera żółtego
oliwa z oliwek
4 pomidory
pietruszka

Pokroić pomidory wraz z pietruszką na drobno oraz ser w kosteczki. Wrzucić wszystko do garnka i doprawić solą z pieprzem. W kapeluszach pieczarek wydrążamy otwory i wkładamy do nich mieszankę warzyw z serem. Polewamy oliwą z oliwek i grillujemy ok. 15 min.

Cukinia z pieczarkami

2 cukinie
pół torebki ugotowanego ryżu
40 dag białych pieczarek
serek topiony śmietankowy
cebula
olej, sól,pieprz, czosnek granulowany.

Cukinię umyć, podsmażyć i wydrążyć środek. Pieczarki i cebulę należy pokroić drobno i poddusić z solą, pieprzem i czosnkiem na patelni. Następnie rozpuścić serek topiony i wymieszać z ryżem. Wszystko połączyć ze sobą i nałożyć do środka cukinii. Piec w piecu przykryte folią przez około 20 minut.

Ciekawostki i fakty na temat pieczarek

  • Pieczarki kalorie: 28kcal – 30 kcal w 100g.
  • Chronią komórki przed wolnymi rodnikami
  • Pomagają schudnąć
  • Zawierają sód, magnez, żelazo i potas.

 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button